уторак, 27. септембар 2016.

Мали: Крај 2018. реална шанса да почне изградња метроа

Постоје реалне шансе да се са изградњом прве линије метроа у Београду почне крајем 2018. године, изјавио је данас у Софији градоначелник Београда Синиша Мали, који је са градоначелницом тог града Јорданком Фандаковом обишао метро.

– Постоје пројекти који мењају изглед Београда. Један од њих је „Београд на води”, а други метро. Стратешки Београд је опредељен да изгради метро, да коначно после деценија размишљања кренемо у његову изградњу – рекао је Мали Танјугу.

Према његовим речима, до половине новембра биће урађена смарт анализа која ће показати где би у Београду било најоптималније да прође прва линија метроа.

Софија је град у региону који сваке године изгради по три километра метроа, навео је Мали који је обишао једну од станица метроа која се тренутно гради и Диспечерски центар за управљање метроом.

– У последњих десет година, у Софији су изградили 30 километара метроа. То је допринело развоју тог града, делова где постоје метро станице и то је оно што желимо да урадимо и у Београду – рекао је Мали.

Наводећи да је систем метроа у Софији такав да повезује аеродром, главну железничку станицу и главне пословне центре, он је рекао да је то оно што мења град и доприноси његовом развоју.

Мали је истакао да ће Град Београд на основу искустава из Софије, Атине, Техерана, Москве, Лондона и других градова, направити најбоље решење за Београд и београдски јавни превоз.

– Ако буде све по плану, следеће године почећемо да се бавимо финансирањем, израдом пројеката како бисмо крајем 2018. године, што је реално, почели са изградњом прве линије метроа – нагласио је Мали.

Градоначелница Софије Јорданка Фандакова је у изјави Танјугу рекла да је пројекат изградње метроа у Софији највећи стратешки пројекат за Бугарску у последњих неколико година.

– У последњих шест година удвостручили смо дужину линија. Имамо изграђених 40 километара метроа, а тренутно градимо и нових 12 километара – рекла је Фандакова.